MONDAY 17th May 2021
EVENT 18:00 - 19:30 UTC+1 (Paris, Stockholm)

Matematik i den teckenspråkiga hjärnan (svenska, teckentolkas)
I min presentation kommer jag prata om hur hjärnan bearbetar matematik hos personer som använder sig av teckenspråk. Det kan tyckas att det inte skulle behöva göra någon skillnad att man använder talat eller tecknat språk, men i min forskning har jag sett att det faktiskt verkar göra det. Hur språken är uppbyggda verkar spela roll för hur hjärnan bearbetar även andra processer än bara själva språket och det kan få konsekvenser för hur matematik bäst lärs ut till personer som använder teckenspråk.
Föredraget kommer teckentolkas.
Mer om Josefine: I grunden är jag medicinsk biolog, så jag har tagit med mig det biologiska perspektivet in i det tvärvetenskapliga forskningsämnet Handikappvetenskap. Hösten 2014 disputerade jag på en avhandling som handlar om hur döva teckenspråkiga personer bearbetar siffror i olika kontexter samt hur det återspeglas i hjärnan. Efter disputation har jag fortsatt att bedriva forskning om hur teckenspråksanvändning påverkar hjärnans funktioner.
18:00
18:30 - Online Fun Activity

Matte och magi: På jakt efter solsystemets hemligheter (svenska)
Människor har under hela sin historia försökt att förstå universum. Och under årtusende har natthimlen, kanske mer än allt annat, fascinerat och förbryllat oss. Vad är planeterna egentligen? Varför rör de på sig så? Och hur kan de hjälpa oss att förstå vår egen lilla jord?
Från geometri till tyngdkraft och till och med magi, vi kommer att diskutera de olika sätten vi har försökt lösa universums gåta och se hur vår nyfikenhet har varit drivkraften som har hjälpt oss och hjälper oss fortfarande att begripa vad vi är och var vi befinner oss.
Mer om David: Ursprungligen från Storbritannien David pluggade matematisk fysik vid Sussex University. Han har en PhD i matematik från the University of Chicago, och var postdok vid Edinburgh University och Heriot-Watt University. Sedan 2016 är han docent i matematik vid Linköpings universitet.